Referències històriques

Origen del ball popular de #CercoletsValls

L’origen del ball popular dels Cercolets radica en les festes i cerimònies de les veremes. Agafa el nom dels cèrcols que sostenen els balladors i amb els que realitzen les figures, de les quals havia estat freqüent simular la construcció d’una bóta que els balladors feien amb l’entreteixit dels seus cèrcols.

Ja en l’Interrogatori de Francisco de Zamora a l’ajuntament de Valls de l’any 1790 hi consta el ball dels Cercolets:

“En la fiesta mayor hay Completas, Oficio, Procesión solemnes. Hay dos noches iluminación. Salen los cuatro Gigantes, tarrasca, águila, y varias danzas sin número fijo. Las diversiones públicas de esta villa, dónde no hay fiestas de toros, ni teatro, se reducen a las danzas o bayles públicos acostumbrados en la Fiesta Mayor, y otras extraordinarias. Los nombres vulgares de estas danzas son: de Sta.Fe, de S.Bartolome, de Moros y cristians, de Cavallets, de Galeras, de Damas y Vells, de Bastonets, de Valencians, de Pastorets, de cercolets, de Moxiganga, de Gitanas….dels Diables.”

En la novel·la Vilaniu, Narcís Oller ens descriu el vestuari de la següent manera:

“Mocador rosat en forma de diadema i amb un ramet de clavells damunt l’orella esquerra, camisa blanca, armilla de vellut blau amb cintes i cascavells, faixa de seda carmesina, pantalons blancs fins al genoll, camalls de vellut amb cascavells i espardenyes de veta rosa”

El prevere, historiador i folklorista vallenc Eusebi Ribas Vallespinosa també ens parla del ball. Gràcies a les seves notes sabem que la última vegada que el ball vallenc va sortir al carrer per part dels vallencs va ser per les festes Decennals de l’any 1881. Ribas també ens diu que era un ball que feia el gremi de boters de la ciutat, els quals feien i desfeien un bóta al ritme de la música amb un seguit de combinacions coreogràfiques, i que la indumentària era similar a la del ball de la Primera. A tall anecdòtic, Ribas també recull que el ball va executar-se en una ocasió davant del palau de la diputació de Tarragona per celebrar l’arribada del rei Amadeu, que havia arribat en tren passant per la Plana de Picamoixons fins a Tarragona.

0120_PCR

El Ball dels Cercolets de Vilafranca a les Festes Decennals de l’any 1951 (Pere Català Roca/Arxiu Municipal de Valls)

077002baixa.jpg

El Ball dels Cercolets de Vilafranca a les Festes Decennals de l’any 1951 (Pere Català Roca/Arxiu Municipal de Valls)

Per altra banda, el ball de Cercolets de Vilafranca va ser la última agrupació que va realitzar el ball a la nostra ciutat essent contractats per les Festes Decennals de la Candela de l’any 1951. És per aquest motiu que seran els padrins del ball.